Tankar

Gnisslar du tänder? Skaffa en bettskena

Gnisslar du tänder? Skaffa en bettskena

Gnisslar du ofta tänder på nätterna när du sover? Lider du ofta av andra problem som till exempel migrän eller dålig sömn på grund av ditt tandgnisslande? Då måste du testa att använda en bettskena. En bettskena kan hjälpa dig att få bukt med dina tandgnisslingsproblem och få dig att må bättre i längden.

 

 

Så hjälper bettskenan dig

Du undrar nu säkert hur en bettskena egentligen fungerar. Det är faktiskt inte speciellt avancerat. Det en bettskena gör är att förhindra ofrivilliga käkrörelser under sömnen. Dem ligger helt enkelt i munnen och håller dina tänder på plats, så att du inte kan gnissla dina tänder. Att gnissla tänder är något som händer utan att vi tänker på det. Vi har inte kontroll över dessa ofrivilliga rörelser när vi sover. Därför kan man behöva ta hjälp av ett hjälpmedel som en bettskena för att kunna bli av med sina tandgnisslingsproblem. 

Slipp värk och andra obehagliga följdbesvär

Det absolut värsta med tandgnisslande är ju alla otrevliga följdbesvär som man kan få av det. Personer som gnisslar tänder får ofta problem med huvudvärk, ryggvärk, nackvärk, störd sömn och slitna tänder. Vissa personer får riktigt svåra följdproblem som till exempel migrän eller extrem värk. De som har det värst kan ha svårt att leva sina liv normalt. Det behöver dock inte alls vara så. Det finns ju bra hjälpmedel att använda sig av. Alla som lider av tandgnisslande, oavsett hur svåra problem de har, borde skaffa sig en bettskena. Bettskenor är den bästa och mest effektiva lösningen på tandgnissling.

Du kommer inte märka av den

Vissa undviker bettskenor, då de tror att skenorna är obehagliga eller obekväma att ha på sig. Detta är dock inte alls sant. När du får en ny bettskena måste du forma den så att den passar din mun. Efter formningen kommer din bettskena att passa din mun och dina tänder som handsken. Den kommer helt enkelt att kännas som en del av din kropp. Så lite kommer du att märka av bettskenan. En rätt formad bettskena är riktigt bekväm att ha på sig. Självklart kommer det att kännas lite annorlunda den första gången du använder din bettskena, men du kommer snabbt att vänja dig vid den. 

Hur köper man bettskenor?

Hur och vart får man lättast tag på en bra bettskena? Svaret på denna fråga är att beställa den på nätet. Det finns butiker som enbart säljer bettskenor. När du letar efter bettskenor ska du alltid se till att de är tillverkade i hygienisk och medicinsk plast. De ska också vara CE-märkta. Priset för en skena kan variera lite, men oftast kostar en riktigt bra skena ett par hundra kronor. Det är ett riktigt bra pris, då du kan använda din skena i hela 6 månader innan den ska bytas ut mot en ny. Eftersom skenan måste bytas ut då och då, kan det vara smart att köpa mer än en skena åt gången. Många butiker erbjuder mängdrabatt om du beställer flera bettskenor på en gång.