Tankar

Airtrack – den perfekta julklappen

Om ditt barn älskar gymnastik kan en Airtrack vara den rätta julklappen till din dotter eller son. De allra flesta gymnastikföreningar här i Sverige använder ofta Airtracks för träning. Fördelen med detta är att dessa smarta gymnastikmattor ger lite hjälp för dina hopp, så att du som nybörjare har lättare att utföra och därmed lära dig nya hopp. För de mer erfarna ger Airtracks höjd och hastighet till dina hopp, vilket gör att du kan göra ännu roligare och mer komplexa hoppserier. Något som ofta inte är möjligt utan en Air track.

Varför ge en Airtrack i julklapp

Men vad får du ut av att ha ett Airtrack hemma och varför är det en så bra julklapp?

Det fina med att ha en egen Airtrack hemma är att du enkelt kan ta ut den och träna lite hemma då och då. Det är ett utmärkt sätt att öva på enskilda hopp som kullerbyttor, backflips, flaps etc. inomhus eller ute i trädgården om du har plats.

Här ser vi ofta att Airtrack är något som barnen leker och tränar tillsammans, vilket gör det till en riktigt rolig träningsutrustning. En träningsutrustning som inte bara är rolig att använda utan också riktigt bra på att förbättra gymnastens färdigheter.

Så om du är en av de många föräldrar som tycker att deras barn inte rör sig tillräckligt mycket kan en Airtrack vara ett bra sätt att få dem upp ur soffan, och en av anledningarna till att en Airtrack är en bra julklapp.

Läs också: Använd din gymnastikmatta i trädgården

Storleken på Airtrack

När du har bestämt dig för att ge ditt barn en Airtrack i julklapp kommer det svåra valet – hur stor ska den vara? Ska det vara den lilla 10 cm-modellen eller den något större 10 cm-modellen? Och hur lång ska den vara – en 3, 4 eller 5 meter lång Airtrack? Och naturligtvis det viktigaste: hur mycket pengar är du villig att lägga ut på en Air track?

Läs mer: Användning av Air Track för hoppgymnastik

Fördelen med att köpa den något större 20 cm-modellen är att du får ännu mer höjd på dina hopp när du använder den, i stället för 10 centimeter-modellen. Om ditt barn inte är särskilt gammal eller nybörjare inom gymnastik är en 10 cm Airtrack ofta den bästa modellen för dem, men för erfarna gymnaster eller lite äldre barn kan du kanske gå upp till en 20 cm modell. Tyvärr stiger priset också när du hoppar från 10 cm till 20 cm.

Ju längre din Air Track är, desto längre hoppserier kan du göra på den. Medan de små 2,4 och 3 meters modellerna är utmärkta för att öva på enstaka hopp är de för små för att du ska kunna utföra mer komplexa hopp eller större serier av hopp. Här kan du välja en 4-6 meter beroende på din nivå, hur mycket utrymme du har och vilken budget du har till förfogande. En 8-årig flicka med 6 månaders erfarenhet av hoppgymnastik kommer att få ut mycket av en 4 meters modell, medan en 12-årig pojke som har hoppat i några år kommer att få ut mycket mer av en 6 meters modell.

Airtracks finns också i olika bredder, men de flesta är ungefär 1½ meter breda, vilket är en lämplig bredd för att du inte ska missa en hoppserie. Risken för att hamna utanför kursen och hamna bredvid Airtrack ökar ju längre den blir. Du kan också se att vissa av de långa Airtrack-modellerna är 2 eller 2½ meter breda – vilket gör dem ganska säkra att använda.

Kemi i airtracks

På senare tid har det talats mycket om skadliga ämnen och ftalater i många av de produkter som våra barn använder. Tyvärr är detta också något som man ser på många Airtrack-bilar, vilket är ett stort problem eftersom våra barns hud har stor kontakt med plasten på Airtrack-bilen. Särskilt de ftalater som vanligtvis används för att mjuka upp plasten är något som är starkt misstänkt för att minska chanserna att få barn.

När du köper Airtrack bör du därför se till att den Airtrack du köper är fri från skadliga kemikalier och ftalater.

Nu borde du ha en liten uppfattning om vad du ska tänka på när du köper en Airtrack i julklapp.