Tankar

Nätmäklare eller aktiehandel via storbankerna?

Det finns inte endast ett tillvägagångssätt för dig som vill börja köpa och sälja aktier, utan plattformarna som gör detta möjligt hittar du i mångfald. Med hänsyn till detta kanske du därför inte har helt klart för dig vad som är bäst att välja: bör du satsa på en mäklare online eller är det bättre att köpa aktier via din egen bank? Vi ska besvara den här frågan och ge tips kring hur du går till väga för att smidigt hitta bra kvalitetsaktier. Läs sedan mer här om allt inom aktiemarknaden.

Fördelar och nackdelar med de olika handelsplattformarna

Att handla aktier via din bank kan bli en fördel då du självfallet känner till din bank och hur allting fungerar. Kanske känner du en viss tillit till banken och vet med dig att du aldrig behöver stå ut med lurendrejerier eller andra tråkigheter. Det som är mindre positivt är dock att aktiesortimentet i många fall inte är särskilt stort, och jämfört med nätmäklare kan det bli dyrare att köpa aktier hos banken.

När det kommer till nätmäklare har du hundratals olika plattformar att välja mellan, och detta ger dig chansen att få en upplevelse som är anpassad enligt dina behov och önskemål. Oavsett vilka aktier och verktyg som du lägger vikt på kan du med största sannolikhet hitta en nätmäklare som erbjuder skräddarsydda tjänster åt dig. Aktieutbudet är också oftast större samtidigt som det brukar vara billigare att köpa aktier på dessa plattformar. När allt kommer till kritan finns det alltså fördelar med båda alternativen.

Att köpa aktier via mobilen

Det går att ladda ner aktieapplikationer i mobilen där du snabbt och enkelt kan köpa och sälja aktier var du än befinner dig. Detta tillåter dig även att få en smidig överblick av aktiemarknaden om du är någon som tar snabba beslut.

Tänk på att det mest är kortsiktsinvesterare som gynnas av detta, och om du har planer på att behålla dina aktier under en längre tid kan det vara mer fördelaktigt att bara använda dig av en handelsplattform i webbläsaren. På så vis är risken mindre att du tar förhastade slutsatser och impulsköper.